angkor

Vi vill borja med att ta tillbaka det vi skrev om bangkoks flodbankar. Gemfort med den kambodjanska gransstaden Poipet ar fiskrens, alar och skitigt vatten rena paradiset. Poipet ar staden som gud glomde. Gatubarn som ligger i polar av lera, noll infrastruktur, stora casinon och total misar. Befolkning i staden ar mest tiggare, knarkare, prostituerade, tjuvar och dyligt.  Varat intryck av denna plats gjordes inte battre av den kraftiga explosion som gick av nagra tiotal meter fran oss nar vi befann oss precis mittimellan Thailand och Kambodja. Vi trodde att det var terrorister och att vi skulle do. Det visade sig senare att detta var ett "litet" elfel som intraffade nar regnet kom in i elstationen. (Vi har aldrig sett ett sadnat intesivt regn i vara liv.)

Efter taxi till Siem Reap pa en vag som knappt existerade ar vi nu i sakarhet pa ett superbra guest house. Igar hyrde vi cyklar i stan och cyklade ut till tempelomradet, tittade pa Angkor Wat och Angkor Thom men kom fram till att det var ganska trakigt utan guide. Under dagen utvecklade Andreas magbesvar.

Idag gick vi upp tidigt och tittade pa soluppgangen vid Angkor Wat denna gang med tuck tuck-forarguide. Vi har under dagen tittat pa 8 olika tempel. Andreas mage borjade aven fungera igen, alldeles for bra. Andreas fick sticka ut i djungeln och utfora sina behov och kan nu erfara att krypen i dethar landet ar av helt andra dimentioner an hemma. Han sparng in i spidel nat innehallande en ganska saftig krabat och sag aven en krabba och en tusenfoting, och da menar vi en riktig tusenfoting. 

Efter en hel halvdag av tempel fick vi uppleva Kambodjas basta sida, namligen de underbara khmererna pa hemmaplan, alltid med ett leende pa lapparna. Vi blev hembjudna till varan guide Thomas pa kokosnot och jattegod mat. Vi fick traffa hans festmo (giftmal om 10 dagar) och ungarna i omradet. Thomas ar valdigt komiskt lagd men berattar ocksa mycket om problemen i kambodja.
Det forsta man slas av nar man kommer hit ar korruptionen som genomsyrar hela samhallet. Poliser ar uppstalda i vart och varannat gatuhorn, men inte for och bekampa brott utan for att kontrollera och utnyttja befolkningen. En polis sitter inne pa taxi och bussbyran och ser till att ingen ger for billiga taxiresor (polisen tar ungefar halften av intackterna). En polis star och haller uppsikt over den nattliga drogforsaljningen i centrala Siem Reap, formodligen mot en viss procentsats av intekterna. Thomas har ingen licens att ge guidade turer i trmpelomradet men kommer in i de tempel dar han kanner polisvakterna. Detta ar pa manga satt ett smutsigt land.

Imorgonbitti aker vi buss till Phnom Penh och sedan Ho Chi Minh!



I taxin fran Poipet akte aven en aldre, rik khmerkvinna. hon stannade mitt ute i bushen och kopte kott. Hon fragade om vi ville aka en 40 minuters omvag for att titta pe hennes risfalt men vi tackade nej.







 

Tempel dar hela kungafamiljen brandes nar kungen dog.

Det klassiska Tomb Rider-templet

Thomas hem

Man far lust att gora som Angelina Jolie

Vi fick fiskgryta med ris och flask.

Kommentarer
Postat av: Elin

Puh vilken tur att det inte var terrorister och att ni inte dog!! och vilken tur att ni kom fram välbehållna!

Kortet på de leende barnen var ju så otroligt fint. En riktig såndär "årets bild" eller nått! Fina!

Jag ser fram emot nästa inlägg med spänning!

2008-10-28 @ 22:10:28
URL: http://hejhenning.blogg.se/freakout
Postat av: Helena

Det är himla skoj att följa er resa, keep it up!

Puss och kram Helena

2008-10-29 @ 17:51:30
Postat av: Fader Konungen

Du kan ta bort trummorna från Blocket nu...



Postat av: Kung Sol

Hej!

Ni vet väl att Röda Khmerernas ledare Pol Pot inte alls var en förläst intellektuell utopisk kommunist, utan en vanligt knegare från England som sålde telefoner...

Passa er för att springa för långt utanför allmänna vägar, det finns massor av minor kvar sedan Pol var i farten och krängde mobiler...






Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0