texas hold'em

Andra dagen i Phnom Penh ar snart over. Klockan narmar sig 22.00 har och nyligen inladdes kvallens texas hold'em runda. Insatsen ar 1$ och Andreas ar med och spelar. Om han vinner far han hela 7$ i planboken. Vi bor pa ett hostel vid namn Top Banana. Ett helskont stalle med schysst personal och skona manniskor som bor har, vissa stannar langre an andra da de jobbar som volontarer pa skolor bland annat. Igar spelade vi biljard med en irlandare som jobbar som engelskalarare har och en khmer vid namn Jack. Den sistnamnda visade sig vara en mastare pa detta spel, vi andra var milt sagt underlagsna.

Idag har vi hunnit med National musem som inte alls var nagot att hanga i julgranen da det mest inneholl 1000 statyetter av olika gudar liknande de vi sett i Siem Reap i de olika templen. 3$ fattigare efter det besoket akte vi till S21 museum vilket var mycket mer prisvart (2$) och intressant. Det var jobbigt att ga omkring pa detta f.d tortyrfangelse som var en skola innan de roda khmererna med Pol Pot i ledningen tog makten i Kambodja. Man fick se tortyrredskap, bilder pa de som spenderat sina sista dagar har, cellerna de satt i m.m. Det ar svart att finna ord nar man gar omkring och ser allt detta. Vi har valt att skippa Killing Fields och Shooting Range. Vi tror det finns betydligt battre saker att spendera sina pengar pa. Idag hamtade vi aven vara vietnamvisum vilket inte alls var speciellt kul da vi upptackte att visumet galler f.om 30/10 t.o.m 30/11 trots att vi hade bett om visum f.o.m 2/11 t.o.m 2/12.. Det betyder att vi lamnar Phnom Penh och Kambodja imorgon fast vi garna hade stannat har nagon dag till da det ar himla trevligt har! Sa imorgon 6.30 am avgar bussen som ska ta oss till Ho Chi Minh City! Vi laddar upp bilder nar vi far tillgang till dator och ett nagolunda bra internet.. Det gar namligen vaaaaldigt segt nar man surfar har.

Karlek/
Anna och Andreas

angkor

Vi vill borja med att ta tillbaka det vi skrev om bangkoks flodbankar. Gemfort med den kambodjanska gransstaden Poipet ar fiskrens, alar och skitigt vatten rena paradiset. Poipet ar staden som gud glomde. Gatubarn som ligger i polar av lera, noll infrastruktur, stora casinon och total misar. Befolkning i staden ar mest tiggare, knarkare, prostituerade, tjuvar och dyligt.  Varat intryck av denna plats gjordes inte battre av den kraftiga explosion som gick av nagra tiotal meter fran oss nar vi befann oss precis mittimellan Thailand och Kambodja. Vi trodde att det var terrorister och att vi skulle do. Det visade sig senare att detta var ett "litet" elfel som intraffade nar regnet kom in i elstationen. (Vi har aldrig sett ett sadnat intesivt regn i vara liv.)

Efter taxi till Siem Reap pa en vag som knappt existerade ar vi nu i sakarhet pa ett superbra guest house. Igar hyrde vi cyklar i stan och cyklade ut till tempelomradet, tittade pa Angkor Wat och Angkor Thom men kom fram till att det var ganska trakigt utan guide. Under dagen utvecklade Andreas magbesvar.

Idag gick vi upp tidigt och tittade pa soluppgangen vid Angkor Wat denna gang med tuck tuck-forarguide. Vi har under dagen tittat pa 8 olika tempel. Andreas mage borjade aven fungera igen, alldeles for bra. Andreas fick sticka ut i djungeln och utfora sina behov och kan nu erfara att krypen i dethar landet ar av helt andra dimentioner an hemma. Han sparng in i spidel nat innehallande en ganska saftig krabat och sag aven en krabba och en tusenfoting, och da menar vi en riktig tusenfoting. 

Efter en hel halvdag av tempel fick vi uppleva Kambodjas basta sida, namligen de underbara khmererna pa hemmaplan, alltid med ett leende pa lapparna. Vi blev hembjudna till varan guide Thomas pa kokosnot och jattegod mat. Vi fick traffa hans festmo (giftmal om 10 dagar) och ungarna i omradet. Thomas ar valdigt komiskt lagd men berattar ocksa mycket om problemen i kambodja.
Det forsta man slas av nar man kommer hit ar korruptionen som genomsyrar hela samhallet. Poliser ar uppstalda i vart och varannat gatuhorn, men inte for och bekampa brott utan for att kontrollera och utnyttja befolkningen. En polis sitter inne pa taxi och bussbyran och ser till att ingen ger for billiga taxiresor (polisen tar ungefar halften av intackterna). En polis star och haller uppsikt over den nattliga drogforsaljningen i centrala Siem Reap, formodligen mot en viss procentsats av intekterna. Thomas har ingen licens att ge guidade turer i trmpelomradet men kommer in i de tempel dar han kanner polisvakterna. Detta ar pa manga satt ett smutsigt land.

Imorgonbitti aker vi buss till Phnom Penh och sedan Ho Chi Minh!



I taxin fran Poipet akte aven en aldre, rik khmerkvinna. hon stannade mitt ute i bushen och kopte kott. Hon fragade om vi ville aka en 40 minuters omvag for att titta pe hennes risfalt men vi tackade nej.







 

Tempel dar hela kungafamiljen brandes nar kungen dog.

Det klassiska Tomb Rider-templet

Thomas hem

Man far lust att gora som Angelina Jolie

Vi fick fiskgryta med ris och flask.

siem reap

Efter 14 timmars resa med tag Bangkok- Aranyaprathet och sedan taxi Poipet-Siem Reap ar vi valdigt omma om baken och valdigt trotta. Vi har just checkat in pa Golden Tempel Villa och ar jattenojda med rummet. Imorgon kommer det bilder och historier, en hel del smaskiga saker.


dag tre bangkok

Igar hade vi en utekvall pa Khoasan Road. Det billigaste var de illegala partytaltsklubbar som slogs upp mitt i gatan. Man satt pa plastpallar och hade likadana pallar som bord. ungefar var 15:e minut fick man resa sig upp och ga upp pa trottoaren da den patrolerande polisen kom forbi pa sin lilla runda. De flesta turister drack hinkvis med sprit men vi nojde oss med singha (det thailandska nationalolet typ). Idag har vi akt farjelinjen som gar pa floden. Vi akte till tagstationen for att kopa biljetter till kambodja. Pa vag ner mot floden fick vi bevittna det skitiga, sotiga, illaluktande, underbara, helvete som bangkok ar. Vi gick genom en stor lada dar folk satt och rensade fisk och kokade hundratals kilo agg och stora grytor. Den stickande roken holl pa att ta kol pa oss efter 10 sekunder men dessa manniskor satt formodligen dar hela dagarna. Nast gang vi hors ar vi forhoppningsvis i Siem Reap, Kambodja.Till frukost tog vi en fruit shake med kiwi, jordgubbar, kokosmjolk mm.Varat hostel ligger bakom denna barikad av vaxtlighetlevande slingrande alar i baljapyttesma skoldpaddorfran batentagstationen i bangkok. vi akte bat i ca 45 min och gick en halv timme i 30 grader for att komma hit men nar vi kom fram fick vi reda pa att man inte kunde kopa biljetter i forvag. Vi ska hit klockan 5 imorgonbitti


shopping

Idag har vi utforskat Bankoks affarer. Det finns allt fran fiskgodis (typ friterad fisk) till dyra markesvaskor. Vi besokte det stora shoppingcentrer MBK dar Andreas kopte en klocka, tshirt(se nedan) och fodral till Ipod. Anna kopte en fickkniv. Sen hangde vi lite i de finare affarerna som salde klader. Dar kopte Anna sin fina tshirt. Vi kakade pa noodlehouse och kopte sedan "thaigodis" (bild kommer nan annan dag pa det. Sen tog vi Sky Train och hoppade av vid stationen Victory Monument. Ett monument fanns pa platsen men vi vet inte riktigt varfor det har uppforts. Vet ni? Annars tar vi reda pa det. Vi har aven fixat visum till Kambodja, vi drar pa sondag tankte vi. Visum till Vietnam fixar vi Phom Phen. Vi har bara atit grymt god mat sedan vi kom hit. Allt kanns fint och trafiken flyter pa bra har utanfor internet cafet. Dom kor snabbt men bra tycker vi. Nu ska vi ta en ol och sen titta pa film. Imorgon kanske vi drar till nan park for att motionera.

Ta hand om er!
Anna och Andreas

Har har ni ett recept pa en klassisk thairatt, Pad Thai, :  http://www.tasteline.com/recept/pad_thai_-_thailandska_stekta_nudlar varfor inte gora denna ratt till middag och tanka pa oss...

PS: Om ni haller muspekaren pa bilderna sa kan ni lasa bildtext! DS



Det enorma piratkopcentrumet MBK dar det shoppades bland annat klockor, t-shirts, ipodtillbefor och fickknivar.  
 

Vi tog sky train helt slumpmassigt och hamnade har. Vilken seger som monumentet ar uppkallat efter har vi inte riktigt kommit underfund med.
Dena frisyr i nagot varierande langder finner du pa ungefar varannan thaikille den nast popularaste ar helt klart den tidlosa klassikern Apu-frillan
Nyinhadlade fynd

Sleep walking through the Mekong

Det var tva rodoggda zombies som landade pa bangkoks flygplats ungefar klockan nio i morse. Fruktansvart torr luft i kabinen och en stark lampa precis ovanfor vara stolar (som var tand hela resan av sakerhetsskal) kan ha bidragit en del till detta. Vi satt langst bak i det otroligt spartanska aeroflotplanet, precis vid toaletterna. En upplyst plats som drog till sig nodiga passagerare lika val som fulla ryssar som ville sitta uppe och samtala hela natten. Middagen pa planet bestod av en ost och skink-sallad men torkadfrukt till forratt och sedan kalopps med nudlar.  

Backpackers som vi ar tog vi sa klart den lokala bussen fran flygplatsen in till Khaosan Road. Den tog sin lilla tid att finna da de flesta manniskor som fanns att tillga var taxiforare som inte ville att vi skulle aka denna buss. En driven australiensare vid namn Nick kom till varan undsattning och till slut satt vi pa local bus 556. Vi bor nu pa ett jatte mysigt hostel. Det heter Shanti Lodge och deras filosofi gar ut pa att leva nagolunda miljovanligt. De serverar fantastisk god ekologisk mat och saljer ekoklader. Vi stannar tre natter tror vi. Imorgon ska vi fixa visum till kambodja och vietnam nanstans. Nu  ska vi kika pa vad Bangkok har att erbjuda tva, eventuellt tre da Nick hangde med oss till detta hostel, en kvall som denna. Det regnar lite men det ar inte direkt kallt, runt 30 grader.

Vi hors!
Anna och Andreas


Vi tog chansen att gemfora en klassisk mexikansk corona med sibirisk corona pa fat. Andreas kopte aven en pirog...eller?
Trots att soviettiden bade var den ljusaste och morkaste tiden i aeroflots historia kanns hammaren och skaran i loggotypen som nogot slags kvalitetssigill
Har ser ni aussin Nick


Fukten gjorde kameran stromforande nar dessa bilder skulle laddas upp Andreas fick flera stotar och pirrningar i armarna. Han mar trots omstandigheterna relativt bra :)

flyga

Nu befinner vi oss på Arlanda. Vi har precis satt i oss en macka och en varsinn öl. Smakade bra! Ölen kostade 63 svenska kronor. Vi skålade för att vi inte kommer köpa sån här dyr öl på ett tag. Kändes bra! Andreas pappa satt med oss på tåget(han skulle till sthlm), vi blev bjudna på macka och kaffe. Nu står vi oss ett tag men vi ser fram emot att få se vad flyget har för käk att bjuda på. Vi flyger alltså först till Moskva. Där byter vi flyg som ska ta oss till Thailand och Bankok. 

Hejsvejs/
Anna och Andreas

körkort

Andreas tycker att det känns jätteskönt att han tog körkort innan resan. Han fullständigt lyser av glädje.


svensk thaimat

På Ging Thai, gruvgatan i Falun tog vi ett ganska värdigt farväl av svensk thaimat tillsammans med Andreas mor och syster. En stor besvikelse var dock att vi tvingades vänta på maten i nästan en timme + ganska nonchalant personal. Det här med att vänta på maten är emellertid något som man enligt Anna inte är så bortskämd med i Thailand. Här följer några bilder som präglats starkt av het mat. 
                   

 
 


förberedelser

Planerna på att göra en lång resa började smidas redan för ungefär ett och ett halvt år sedan. Vi hade då siktet inställt på en riktigt saftig tripp genom den skoningslösa sibiriska höstkölden, in på Ghengis Khans bakgård, vidare mot Mittens Rike, över gula havet för att landa i högteknologins epicentrum; Japan. Under den tiden hade vi hunnit med att besöka två av världens dyraste länder, men instället väljer vi att resa i länder som tillhör några av de allra billigaste. Dessutom gillar vi värme och billig öl, som smakar bra naturligtvis. 

Resan vi tänkte göra får bli nästa resa. Eller näst nästa..

När vi bestämt oss för att resmål började vi kika på flygbiljetter. Det fanns dyra biljetter och mindre dyra biljetter. Vi valde mindre dyra biljetter och får resa med Aeroflot. Ett ryskt flygbolag med inte allt för bra rykte. Vi har både hört positiva och negativa saker med flygbolaget. Det mest negativa ska tydligen vara Moskva flygplats som är tråkig och kall och fulla ryssar som röker i kabinen. Dock tror vi inte detta ska vara något bekymmer för oss. 

När man besöker främmande länder krävs det oftast ett antal nålstick innan man kan känna sig säker mot diverse åkommor. De vaccinationer vi har fått är Hepatit A/B, Tyfoidfeber, Japansk hjärnhinneinflammation och ett dryckesvaccin mot kolera. Vi har även fått en 5:e Poliospruta. Läkaren tyckte det var bäst så. Poliovaccinet har tydligen varit dåligt vissa år, därför kan en 5:e spruta vara på sin plats. Att vaccinera sig är inte en billig historia. Vi ska dessutom knapra malariatabletter som kostar 230 spänn asken (vi ska ha med 2 var) och kan ge otrevliga biverkningar. Här kan man läsa lite om det aktuella läkemedlet Lariam. 

http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19880205000023&DocTypeID=7&UserTypeID=2

En sjukdom som vi däremot inte har något skydd emot är den fruktade Denguefebern som genom en blandning av amerikansk och kambodjansk 60-talsrock  kan ge riktigt sköna rysningar längs ryggraden och allmän eufori.

Dengue Fever - Seeing Hands  





 

RSS 2.0